Edit: Izvinjavam se zbog mega posta, nisam imao nameru da ispadne ovoliki al'.. eto

Nije obavezno za čitanje
Kakvo iskustvo...
Setio sam se da je Aco iz kv-a pa sam svratio na foruče da vidim kako je on prošao.. Užas

Sad sam pokušao da malo skrenem misli izlaskom sa društvom, ali svi i dalje o tome pričaju te se vratih kući..
A Kraljevo je prilično razoreno. Mislim da nema zgrade u centru koja nije pretrpela neko oštećenje, a ima i sravnjenih i dosta iseljenih.
Ljudi su potrešeni, žele da vrate svoje domove u normalu, žele instant pomoć.. TV stanice stalno dobijaju pozive građana da dođu i snime njihov dom jer misle da to povećava šanse da im bude pružena neka pomoć. A naša Vlada je hitno donirala 50 hiljada evra pomoći

A 40 hiljada evra iz državne kase su plaćeni portreti bivših predsednika skupštine za koje se ni ne zna ko je tačno naručio.
Moja zgrada je prilično oštećena, bukvalno nema zida u stanu koji nema pukotinu, a sa vrha vise komadi zida koji su se posle sinoćnjeg snažnog potresa ponovo obrušili.. Tad su došli i vatrogasci, ali peške, da bi nam rekli da vozilo ne može da uđe u (pre 2 meseca renoviranu) ulicu u centru, Cara Lazara. Kako neko može tako da projektuje ulicu da vatrogasno vozilo ne može da dođe do 8 stambenih ulaza?? Vatrogasac je samo slegao ramenima i rekao da je ovo Srbija.. Savetovali su nam da ne budemo u stanu, izlepili trake i otišli..
Al' gde ćemo..
Pronašli smo nekako jednog majstora i sutra ujutru će sam, ručno da smakne taj zid koji visi i da sazida jedan odžak kako bi mogli da se grejemo. Wish me luck da sutra ne drmne dok sam na krovu
Veliki deo ljudi čiji su domovi pretrpeli oštećenja iz svog džepa finansiraju popravke jer komisije za procenu štete nisu obišle ni trećinu prijavljenih objekata, a najavili su kišu za ponedeljak. Ali ima i onih kojima su 4-5 crepova skliznuli sa krova i polomili se, pa su prijavili štetu i nadaju se da će dobiti neke pare

Bruka..
E da, pretrpljeni strah je nemerljiv! Pri prvom potresu sam panično skočio iz kreveta i stao pod štok od vrata dok je nameštaj padao.. Kažu da je potres trajao 30 sekundi, ja sam do danas mislio da je 10 pa mi nije bilo jasno kako sam uspeo za tako kratko vreme da se snađem.
Sad pri svakom potresu skačem, a bilo je preko 50 drmanja iznad 2 stepena Rihtera od onog glavnog. Spavao sam 8-9 sati od utorka i ne znam kad ću moći ponovo bezbrižno da legnem u krevet.
Kažu da su ti mali potresi dobri jer se oslobađa energija tla, da je bolje da bude puno tih malih nego manje jakih.. A danas su mali potresi bili baš retki
Aco i ostali Kraljevčani, želim vam puno sreće i da ova kušnja prođe što pre, pa da se vratimo pedaliranju
P.P.S. Ova stranica je po defaultu stalno uključena na mnogim računarima u Kraljevu (drugar čak pored kreveta drži uključen laptop sa seizmičkim očitavanjima u realnom vremenu ):
http://www.emsc-csem.org/Earthquake/index.php
http://www.seismo.gov.rs/Seizmogrami.htm - stanica u Gruži
Kako je izgledao potres u.. onaj glavni, kad god da je bio: