Zimski uspon na Trem - 25. 02. 2012.

Soba za sve što smatrate da ima veze sa planinarenjem (kao i ako želite svoje izveštaje i najave planinarskih izleta da izdvojite od ostalih)

Moderator: Moderatori

Zimski uspon na Trem - 25. 02. 2012.

Postod milke » 27 Feb 2012, 13:47

Evo i ja jednom da se upišem u ovom delu foruma. :)
Druženjem sa Nišlijama za Novu godinu pao je dogovor da se vidimo i na usponu na Trem u februaru. Veče pre uspona saznao sam da ne idemo iz Donjeg dušnika, odakle polaze svi planinari, već iz Gornje studene, jer je karta od Niša do tamo jeftinija (90 u odnosu na 300 dinara).
Oko 7:50 smo krenuli i put je bio potpuno očišćen, jednim delom asfaltni, a zatim solidan makadam, sve do planinarskog doma na Bojaninim vodama. Odatle počinje snežni put utaban kamionima koji su izvlačili drva, a posle 2km izlazimo na "stazu", odnosno stope u snegu nekoga ko je tuda prošao pre nas, što naše napredovanje čini laganim, iako smo morali konstantno da gledamo dole i pogađamo stope kako ne bi propadali u sneg.
Posle pola sata, nailazimo na čoveka sa suprugom i ćerkom koji je pokušao da se probije tom stazom ali je odustao i krenuo nazad. Ubedili smo ih da idu za nama, a mi smo preuzeli probijanje negaženog snega. Međutim, zbog snežnih ispod lavina koje su bukvalno prebrisale šumu, izgubili smo planinarsku markaciju staze i išli smo po osećaju, propadajući u sneg do struka. U tih 2 i po sata probijanja, napredovali smo nešto manje od 2km/h.
Na kraju smo nekako izbili na greben između Devojačkog groba i Sokolovog kamena, okrepili se i spustili pola kilometra niže, gde je deo ekipe, poražen neplaniranim teškoćama, odlučio da se spusti u Donji dušnik i odustane. Mi koji smo ostali, rešili smo da idemo malo jačim tempom pošto je već prošlo podne, a bilo je planirano da GSS u 14h vraća ljude na dole.
Iako smo bili mokri i umorni, solidno smo grabili napred, među nama i dve devojke koje su prvi put išle na planinarenje. Pola sata pre vrha, spazio sam poznato lice i morao sam da ga zaustavim i pozdravim. Bio je to Rajko, legenda našeg foruma, spuštao se sa Trema. :D
Pri vrhu smo imali vrlo jak vetar u leđa koji je plašio devojke i malo je falilo da se 200m pre vrha okrenu i vrate, pre svega zato što smo imali devojče od 17 godina i 45 kila koju smo morali da držimo da je ne odnese vetar. :D
Gore smo stigli u 13:50, slikali se, malo osmatrali okolo pošto su naleti vetra čistili maglu na 10-20 sekundi, a onda krenuli da se spuštamo. Malo pošto smo krenuli sreli smo ljude iz GSS koji su pošli ka vrhu da bi poslali zaostale planinare dole. Onda se kao za inat nebo razvedrilo i pogled je bio fenomenalan, iako smo se spustili dosta niže. Puno ljudi je biralo lakši način spuštanja niz planinu - klizanjem na zadnjici. :) Tako je spust bio dosta zabavniji uz povremeno klizanje i padanje.
U selo Donji dušnik stigli smo oko 17h nakon žestoke jurnjave da bi stigli na bus ka Nišu u 17:10.

Bio je to sjajan vikend iz koga sam naučio jednu vrlo važnu lekciju - ne treba ići bez profesionalne zimske opreme za visokogorske uspone. No i pored nedostatka iste, super smo se proveli. Jedini minus je bio neplanirano probijanje kroz sneg zbog 400 dinara uštede (koje se na kraju svelo na 210 jer smo se nismo vratili u G. studenu).


https://www.facebook.com/media/set/?set ... ce04313a00
There are 10 types of people in this world. Those who understand binary and those who don't.
Korisnikov avatar
milke
Freebiker
 
Postovi: 139
Pridružio se: 27 Maj 2006, 13:02
Lokacija: Kraljevo

Povratak na Planinarenje

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron