Kanim se već neko vreme da započnem ovu temu jer počinje da mi smeta nešto totalno nevezano za diskusije. A to je dužina postova!
Ovo je moj stav, ne očekujem da je reprezentativan, zato dajte i vi svoja iskustva.
Dakle,
Ko se ikada bavio pisanim novinarstvom zna da objavljivanje jednog teksta ne zavisi samo od kvaliteta njegove sadržine i od fotki koje ga prate, već i od dužine samog teksta. U tu svrhu služi recimo funkcija "word count" iz MS Worda. Dugačke tekstove urednici moraju da "iskasape" da bi ga ubacili u format.
Tako recimo, glavna tema na duploj strani novina manjeg formata (format dnevnika "Press" što je isto kao polovina formata "Politike") ima 3.000 do 4.000 karaktera bez "spejsova" (otprilike, tekst sa 2.500 karaktera bez spejsova ima oko 3.000 karaktera sa spejsovima), u zavisnosti od fotki koje prate tekst. Ako takve novine imaju 8 stubaca na dvolistu, glavna tema zauzima 5 stubaca. Grafički, to izgleda ovako:
Ako su ovo otvorene novine,
I x x x x I x x x x I
I x x x x I x x x x I
---------------------
Onda glavni tekst recimo dođe ovde
I x O O O I O O x x I
I x O O O I O O x x I
------------------------
Sporedni tekst po celoj dužini strane u dvostubcu (iksovi skroz desno) ne može da pređe 2.000 karaktera a jednostubno (levo) idu obično nekoliko vesti od po par stotina karaktera - servisne informacije, dok ne popune stubac.
Primer, u našoj temi viewtopic.php?f=3&t=2486 - JEDANAESTI BEOGRADSKI CRITICAL MASS, početna tema ima 690 karaktera bez spejsova, ne računajuči linkove. Uzgred, prvi post, kao početak teme i može sebi da dozvoli malo duži tekst.
Moj odgovor, sa sve citatima ima 1.287 karaktera.
Sledi par postova od 200-300 karaktera, pa Igorov od 8.460 bez spejsova, a preko 10.000 sa spejsovima!
Na kraju, LongDistance-v post od 2.348 karaktera.
Ja sam se davno kalibrisao u vezi ovoga, svaki post od preko 2.000 karaktera mi je naporan za čitanje, pogledam ga samo "na preskok" ako ne sadrži neki neke materijalne novosti, lepe putopise i sl...
Zato, apelujem na sve - probajte i vi da "prekalibrišete" svoja pisanija.
(Ovaj post ima 1.893 karaktera)
U moje ime, unapred hvala