Prvi srpski biciklisti - velosipedi

Kad je bicikl okačen o klin, onda fribajkeri sede ispred računara i pričaju...

Moderator: Moderatori

Prvi srpski biciklisti - velosipedi

Postod barda » 26 Sep 2012, 09:21

Sjajna radio emisija o prvim srpskim biciklistima i o istoriji bicikla uopšte...

Odvojite sat vremena pred spavanje i opustite se uz radio :D

Ko je prvi provezao bicikl beogradskim sokacima i srpskim drumovima? E, to se poudano ne zna. Pretpostavlja se da je prvi bicikl u Srbiju doneo Milorad Terzibašić 1884. godine, po povratku sa školovanja u Švajcarskoj....

http://www.rts.rs/page/radio/sr/story/23/Radio+Beograd+1/1095444/Gosti+iz+pro%C5%A1losti.html

On je bio i osnivač Prvog srpskog velosipedskog društva i njegov prvi predsednik. Krajem te godine osnovan je i prvi biciklistički klub u Srbiji, i... opet se pretpostavlja, da je zamajac njegovom osnivanju dao Đorđe Nešić, docnije očni lekar, profesor univerziteta i akademik koji se tokom školovanja u Moskvi, Parizu i Beču inficirao biciklizmom. Istina, njega nije bilo u prvoj upravi Velosipedskog društva, ali verovatno zato što je mahom živeo u evropskim metropolama i takmičarski se bavio biciklizmom.

Doktor Nešić je 21. jula 1896. godine postao prvak Rusije na jednu i 5 milja, a iste godine u Lođu prevezao je 10 km za 11 minuta i 16 sekundi i pobedio Nemca Lera koji je dve godine ranije bio prvak sveta. Đorđe Nešić je u Parizu bio brži i od najboljih francuskih biciklista tog doba - Žaklena i Morena, a u Rimu je bio bolji i od italijanskih asova Eroza i Lonfranika.

U Beogradu krajem pretprošlog veka prvi biciklisti manje su bili naklonjeni takmičenjima. Pedala su okretali po betonskom trkalištu napravljenom 1887. godine u Pozorišnoj ulici, na mestu gde se danas nalazi Dom vojske, a rado su priređivali i izlete i „produkcije" po Srbiji.

Prva dama koja se na biciklu Srbijom producirala bila je gospođa Cincar-Janković. Ona se 10. jula 1887. godine sa suprugom Jankom provozala od Beograda do Novog Sada u pratnji gospode Steve Novakovića i Dragutina Tripkovića. U "Velosipedskom listu" ostalo je zabeleženo da je to bio prvi tandem-bicikl sa dva sedišta i dva para pedala na našim drumovima.

Sa starih puteva i staza u "Goste iz prošlosti" stižu nam bicikli i velosipedi.

Autor i urednik: Mirjana Blažić Mikić.

Radio Beograd 1
FotoSat (autentični motiv na vašem zidu) - TRIP foto priča -> prati moj TREK
Korisnikov avatar
barda
Freebiking druid
 
Postovi: 1344
Pridružio se: 14 Mar 2008, 14:57
Lokacija: Novi Sad

Povratak na Svaštara

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 6 gostiju

cron