Samo dozvola

Kad je bicikl okačen o klin, onda fribajkeri sede ispred računara i pričaju...

Moderator: Moderatori

Post Reply
User avatar
arxmilan
Freebiker
Posts: 279
Joined: 26 Apr 2009, 23:55
Location: BEOGRAD

Samo dozvola

Post by arxmilan »

kao sto ste vec navikli, uglavnom se nekako uvek zahvalim Saletu sto me je uveo u svet biciklizma. Nekoliko vas me je i pitao zasto imam navedene stihove dole ispisane.Pa...
Koliko vas ima, koji su mi jos za vreme studiranja pomagali, razmenjivali zivotna iskustva, pomagali u ljubavnim jadima, castili gorivom delili pastetu,garderobu i spasavali od promrzavanja. Svaka tura provedena sa vama, bila mi je do tih granica potrebna do totalnog praznjenja neke negativne energije iz grada, do potpunog prikupljanja energije za neke naredene obaveze do sledece voznje. Kad se setim samo fakulteta, koliko meseci nisam izlazio iz kuce, koliko su naporni dani bili. Nekazem da je bio tezak fakultet koliko sam sebe terao da sto pre zavrsim kako bi pobegao od teskog porodicnog zivota koji me prati od detinjstva. I opet, dan kada sam diplomirao bukvalno u 22:00 iste noci sam krenuo opet sa vama na Solunsku glavu da proslavim i taj kraj mukotrpnog perioda.

Secam se dana kad sam nazvao prvi put Saleta i prijavio se sa tada drugarom nekim da idemo, koji je odustao u medjuvremenu. Naravno Sale me je nekako nagovorio da krenem sam bez njega.To je tek bila avantura, ni nepuna nedelja otkako sam kupio bajs od bednog studentskog kredita a vec u nekoj divljini !
Samo mali ispricani detalji govore o tome sta bi sve i koga sve od vas propustio da me tada Sale nije nagovorio, i zasto opet kazem Hvala mu na tome. I hvala svima vama sto ste delili odlicne trenutke provedene u prirodi, i medju svim onim ribama po planinskim domovima :wink:


Sreca, pa sam se brzo zaposlio posle fakulteta. Jeste da mi je prvi posao bio u Crnoj Gori daleko od svih i svega ali vodila me je jedna zelja. Secam se prasnjavog gradilista, ides obilazis gradiliste kancelarija gradiliste kancelarija i tako po ceo dan. Jeste da po gradilistima radim jos od srednje skola, ali ovo je bilo bas psihicki ozbiljnije.Trci peske..kolima na jednu zgradu pa drugu.
I opet, naravno da sam u auto strpao sa sobom ni manje ni vise biciklu. Javljao sam vam se ponekad i odande, ali to mi je lecilo dusu. Skoro svaki dan posle 5:00 bicikla+zalazak, vikendom naravno neko planinarenje+Lovcen i bicikla. I u to planinarenje, pretpostavljam da vec znate ko me je poveo prvi put.. :)

Kao i vecina nas decaka, neki mastaju za bajsem, neki za dzipom ( svi bajkeri priznajte! ) :D a ja sam ludeo za motorom jos od..pih..
Uglavnom sam imao cilj svaki dan kad ustanem za posao da idem ka motoru svom. To me je vodilo ka radosnom odlasku ka poslu.
Nekako sam se dogovorio sam sa sobom, zelim motor a posle cu se dogovoriti sa devojkom za dalji zivot, znate vec tu pricu :D

Ove godine mi je stavrno srce bilo puno ostavrenim km na dva tocka+motoru, vec su km sa devojkom za sledecu god u zajednickom planu.
I da Kusa, ako pomislis da sam materijalista sto ne zelim d ami devojka/zena, vodi dete bez kola..eto i ona ima sada autic kao sto sam i planirao :wink:

Zasto sam sve ovo ispricao. Opet nemam sa kim d apodelim nego s avama sa kojima sam delio energiju ovih godina.
Poslednja tura na Goliji mi je presela uzasno. Presela mi je zbog gospodinan policajca koji je sebi ispunio hir. Presela mi je jer gubim dozvolu. Da sam bio sam u kolima, nebi ni preticao, ili bi izasao bar da popricam sa policajcem..U narednim danima gubim posao, posto nas je sveg par ostalo, kriza je u poslu, uglavnom sam ja taj u birou koji je trcao svojim kolima po gradilistima. i najgora kazna koja je, je ta sto cekam d ami stigne poziv za sud da bi mi uzeli dozvolu znate kad, kad je leto. Onda kada treba da vozim ono zasta sam radio ko manijak i mastao kao deckic, motor. Ionako sam imao u planu da se vozim iduce godine jos i da batalim to svi znamo koliko je opasno, a i ima drugih stvari koje treba zapocinjati u zivotu..Zamislite da Saletu oduzmu sada dzipa ? pujpuj..Dal ce taj gospodin policajac da dodje iz Kraljeva u beograd da dodje mesto hitne pomoci koja nedolazi kad zatreba dedi ? Hoce li on da odveze mamu na pijacu i donese potrebne stavri z akucu ? hoce li on...
Deprimiran sam totalno i izgubio od onog dana do danas totalo volju za bilo cim i sve ideu propast, bukvalno. Pa kad vam kazu to je samo dozvola, i vidite sta sve povlaci to za sobom. Nepamtim kad sam imao kaznu, niti zasto sam preticao...

U ovom periodu,nista, pa ni ovi stihovi dole koji su mi se godinam vrmzali po glavi vise nemaju uticaja. Svaka zelja mi je potistena, da cu sve rasprodati u narednom periodu.
Idem samo pravo
gledam samo pravo
mnogo tuge iza mene
ali za to mi nije stalo.

I dalje idem pravo
i mislim ono pravo
sve sto prodje pored mene
za to mi nije zao !
IRalic
Freebiker
Posts: 1786
Joined: 29 Mar 2005, 23:59
Location: Home is where the bike is :D
Contact:

Re: Samo dozvola

Post by IRalic »

Bedak .. ali ne daj se Milance ! :)

Nego, kako to pa odjednom ode dozvola ? Zbog cega ?
Mada i to, prodje neko vreme pa ti vrate :)
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)
------------------
http://velomotion.weebly.com

Image
User avatar
LongDistance
Posts: 211
Joined: 09 Jul 2011, 20:35
Location: Krusevac

Re: Samo dozvola

Post by LongDistance »

Mozda je to bio samo hir nekog nadrkanog policajca... a mozda te je neka zivotna sila spasila da te ne izvlace ispod nekog kamiona...

Pogledaj u svoje ruke... tu su. Pogledaj u svoje noge... tu su. Pipni prstima vrat...jel ima pulsa?... Ima. Kazi sebi Ziv sam! Dobro je! Idemo dalje!
User avatar
pedja
Freebiker
Posts: 417
Joined: 01 Feb 2005, 17:32
Location: Užice
Contact:

Re: Samo dozvola

Post by pedja »

Gledaj to s vedrije strane. Dozvola ne treba za bicikl! :)
User avatar
Бранко
Freebiker
Posts: 63
Joined: 17 May 2010, 09:25

Re: Samo dozvola

Post by Бранко »

Милане,Милане

За твоју делимичну утеху,у том истом граду који је и мој родни град, сам и сам, рано с пролећа остао без дозволе. Дакле ,због пуне линије су ми узели дозволу на три месеца и узели су ми 15.000.динара (срећом плаћао сам на рате). Али ,с друге стране, нешто сам и добио - 12 поена.Није помогло ништа од онога што би евентуално могло да помогне, нити познанства, нити углед. Дакле, такве ствари се дешавају. У нечему ,међутим,мора да име и лепше стране. Могло се десити да си имао удес па да платиш и какву штету приде.Можда ћеш због тога што не возиш ауто, постати звер на бициклу која се не може стићи. Сигурно ћеш ушпарати на гориву. А и реално - што се може за купити за паре, није скупо!

Још нешто, можда хипотетички али вреди размислити. Можда ти је ово и неки сигнал да нешто промениш, можда да пробаш на неком другом месту? Можда тамо има посла? Можда тамо не треба дозвола коју су ти узели?

Знаш си ону причу (има разних варијанти једне основне) о неписменом али вцрло вредном црквењаку кога је, негде тамо у Енглеској, нови поп истерао са посла јер није знао да пише. И тако он, као вредан а талентован столар,поче ,у почетку, да прави скромне столице и столове па потом све лепшре и лепше па прелепи намештај итд. И када је једног дана постао толико тражен да му је требало пара тј. кредит да би задовољио све потребе, у банци му банкари радо, као врло познатом, дадоше уговор да потпише. Али нажалост он рече: " Не вреди, ја сам неписмен". Ови забезекнуто : " Не можемо да верујемо!! Шта би сте тек били да знате да пишете?". "Само један обичан,мали црквењак у сиромашној парохији" одговори он.

Дакле Миланче.Напред.Можда има негде,нешто боље. Знаш ону из песме...срећа тужне не воли. Пробај.
alazovic
Freebiking druid
Posts: 773
Joined: 02 Feb 2005, 15:41
Location: Kraljevo, Srbija
Contact:

Re: Samo dozvola

Post by alazovic »

Milanče, brate, kume, pobratime, žirantu...

Dosta smo o ovome pričeli telefonom, ne verujem da bi nešto pametno mogao da dodam.
Možda me neki od svih onih ljudi koje sam zvao pozitivno iznenade, a možda se nešto lepo desi iz još par razgovora koje treba po tom pitanju da obavim. Sagovornici su me već pitali ko mi je taj prijatelj za koga sam se toliko zauzeo i što mi toliko znači u životu! Čak mi je jedna, koja me dobro zna, rekla da garantuje da se za sebe ne bi toliko trudio. A nije bila daleko od istine...

Ovo što je Branko rekao otprilike odslikava stanje stvari - jako je teško bilo šta popraviti. Ali, kao što rekoh, barem dok ti ne stine poziv - razmišljaj pozitivno! Kao i u svemu drugome što radiš. Moli te tvoj drug :)

A ako dođe:
- Novac: Pretpostavljam da neće biti problem, donirao sam ga po mnogo glupljim povodima, tako da mi neće biti teško da pokrenem ovde akciju za pokrivanje te cifre. Pretpostavljam da će me podržati dobar deo FB populacije, ti samo javi koja je krajnja cifra ako ti stigne rešenje i broj tvog računa, da bi se mi organizovali. Tih 15.000 dinara je kao da kupimo 30 majica po staaarim cenama.
- Poeni: Kud si mogao da se strpiš tolike godine bez kazne, pripazi i sledećih 730 dana. U stvari 640 dana, ako uključimo zabranu.
- Eh, zabrana upravljanja motornim vozilom: Ovo ćeš sam morati da odradiš, samo se nadam da će ipak da padne u neko pristojno vreme, koje ti najmanje remeti planirane životne varijante.

L.A.
Image
There lie the woods of Lothlórien!...There are no trees like the trees of that land.
For in the autumn their leaves fall not, but turn to gold...
asrdjan
Freebiker
Posts: 150
Joined: 05 Jul 2010, 14:07
Location: Novi Sad

Re: Samo dozvola

Post by asrdjan »

Imanje, pa nemanje automobila, Milanče, znaš to i sam, nije ni početak ni kraj sveta. Ja te pamtim po nepresušnoj energiji. Nisi sam u životu, stisni petlju i izdrži sranja, ona su redovan dekor života. Pozdrav, i ne daj se... :D
IRalic
Freebiker
Posts: 1786
Joined: 29 Mar 2005, 23:59
Location: Home is where the bike is :D
Contact:

Re: Samo dozvola

Post by IRalic »

A da, a sta je sa dobrim starim trikom izbegavanja poziva, presuda i svakog kontakta s pandurima i pozivarima ?
Tako dve godine od dana nastanka preksaja, i slobodan si ;)
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)
------------------
http://velomotion.weebly.com

Image
alazovic
Freebiking druid
Posts: 773
Joined: 02 Feb 2005, 15:41
Location: Kraljevo, Srbija
Contact:

Re: Samo dozvola

Post by alazovic »

Pu, pu, daleko bilo Igore, na šta to nagovaraš našeg Milančeta :)
Image
There lie the woods of Lothlórien!...There are no trees like the trees of that land.
For in the autumn their leaves fall not, but turn to gold...
User avatar
bluealek
Freebiking druid
Posts: 1986
Joined: 01 Feb 2005, 18:49
Location: Beograd
Contact:

Re: Samo dozvola

Post by bluealek »

Ovih dana se po redakciji nešto šuškalo o tome da se piše novi zakon u kojem se rok zastarevanja pomera sa 2 na 4 godine, a i da u njemu spremaju neku zvrčku da mogu da te osude i u odsustvu u slučaju da ne mogu da te nađu. Tako da strategija izbegavanja uskoro definitivno više neće biti efikasna.
Avalanche
Posts: 6
Joined: 16 Jan 2013, 18:08

Re: Samo dozvola

Post by Avalanche »

Neće proći to izbjegavanje koliko znam. U međuvremenu da ti zatreba bilo kakav dokument da izvadiš, registracija vozila, privatnog biznisa ili bilo čega što se tiče države neće proći dok ne izmiriš te troškove. :(

Ako nemaš tih briga, ignoriši kretene ;)
baboja
Posts: 55
Joined: 15 May 2012, 20:59
Location: Bijeljina- Republika Srpska

Re: Samo dozvola

Post by baboja »

pozz za Milana ,ova opaska u vezi dzipova i bikera ti je najbolja ima tu istine bar sto se mene tice, a sto se tice vozacke dozvole kada sam poceo da citam tvoj post pomislio sam ko zna kakvu propast ili tragediju ce ovaj lik sada da ispise i razmisljao da ne citam dalje ali me naslov podstakao...
Ostati bez posla to i jeste traumaticno ,naucno i dokazano kao drugi najveci stres-trauma koji osoba moze da dozivi posle prve tj gubitka bliskog srodnika.A gubitak vozacke dozvole to je u najmanju ruku smijesno :) .Kakve sve nedace ljudi preture preko glave vidis i sam oko sebe...ja sam i nasao ovaj sajt bjezeci od surove realnosti i sive zivotne svakodnevnice koja uopste realno receno i nije tako siva ali je svi mi manje vise tako dozivljavamo...sve ce to proci, vrlo je vjerovatno da ces poslije ovog posla naci bolji i placeniji posao jer sad imas i neko iskustvo a ne samo diplomu .A vozacka dozvola pa i to je privremeno,kao sto neko rece vise ces voziti svoj bajs :D malo se saltaj sa autobusom i u medjuvremenu eto i vozacke prodje zivot cijeli za tren :? a ne pisljiva tri mjeseca bez vozacke...
Post Reply