Predhodnih par dana sam resio malo da se provozam Drinskim planinama, ali lose vreme me je sprecilo i uspeo sam samo da se popnem na najvisi vrh sokolskih planina - Rozanj, a zatim sam resio da se spustim na Drinu i ostatak vremena provodem spustaci se niz reku.
Krenuo sam od Valjeva preko Stava i Pecke popeo se na Rozanj i taman se opustao uzivajuci u pogledu kada sam primetio da se nevreme priblizava sa Romanije. Resio sam da vreme do kise iskoristim posetom Soko grada i u manastirskom kompleksu potrazim konak. Soko grad je tvrdjava na interesantnom mestu, apsolutno nedostupna za osvajanje, pa sigurno iz tog razloga da ova tvrdjava nikada ratovima i nije bila osvajana kroz istoriju.
U manastiru Soko zaprepascenje, decko koga sam sreo i pitao za konak prestavio mi se kao sekretar manastira, a za konaciste je morao pitati glavnog staresinu da li mogu da me prime. Glavni staresina se nije udostojio ni da izadje da pogleda ko trazi konak i odbili su me. Tako da su me ostavili da napolju na kisi koja je uveliko pocela docekam noc u planini. Sramota za crkvu i svesteno lice, razmisljao sam pa da meni neko zakuca na vrata primio bi ga da se malo ugreje, podelio veceru pa ako treba sopstveni krevet bi mu ustupio, ali tako gostoprimstvo nisam dobio, u praznom manastirskom kompleksu koji broji preko trista lezajeva za mene nije bilo mesta. Cekaju se eskurzije i oni od koga se moze vise zaraditi (mada sam i ja bio spreman da platim ako je i to bilo potrebno), znaci da se i ova crkva okrenula komercijali a manadzer ove crkve nije video u meni priliku da moze da okrene kes. Mozda ce ovo nekom smetati sto ovako pisem ali tako sam ja stvari video dok sam cekao da stane kisa i svane novo jutro.
Kada je jutro svanulo sve je bilo natopljeno od kise a planina je bila potpuno prekrivena oblakom, nisam hteo da rizikujem losim vremenom i da se vratim da put nastavim preko Jagodnje i Boranje vec sam se spustio na drinu i uzivao u toj mozda jedinoj preostaloj velikoj reci koja je zadrzala svoju cistinu. Na spustu niz Drinu malo duze sam se zadrzao na zvornickom jezeru, prennocio kod prijatelja na obali drine i sutradan nastavio put Sabca i Beograda.
Evo i nesto slika...
Sokolska planina i Drina
Moderator: Moderatori
Sokolska planina i Drina
Kada krenem - znaću kuda, kada stignem - znaću zašto, kad se vratim... znaću kome
Re: Sokolska planina i Drina
Bravo Djordje i u pravu si sto se tice svestenika postali su secikese i samo izmisljaju toplu vodu i kako da namaknu sto vise para za sebe.Jos jednom svaka cast za turu i pozdrav
Odlično Đole - samo da te je vreme bolje poslužilo!
Bisage testirane - nisu pustile vodu
(mogao si se uvući u njih)
Nego nisi spomenuo šta ti se desilo sa točkom?
P.S. A za ovo sa Soko Gradom i hotel kompleksom stvarno nemam reči
- e da im vladika Nikolaj dođe...
Bisage testirane - nisu pustile vodu

Nego nisi spomenuo šta ti se desilo sa točkom?
P.S. A za ovo sa Soko Gradom i hotel kompleksom stvarno nemam reči

Bravo za ideju, voznju i slike. Imao sam i ja slicna iskustva sa komercijalom crkve. No sve se brzo zaboravi. A oni kao da ne znaju da "trebaju biti ljudi iako su svestenici".
Ma nije nista strasno, samo su mi popustile neke zice, pa mi je u povratku tocak igrao lambadu, ali sam stigao do kuce. Moram da vidim to da sredim, nadam se da necu morati da menjam obruc.barda wrote:Nego nisi spomenuo šta ti se desilo sa točkom?
Kada krenem - znaću kuda, kada stignem - znaću zašto, kad se vratim... znaću kome