Vidim da je vec zapoceta rasprava na temu telefona, ali kako me interesuje nesto malo specificnije,
pokrecem novu temu gde bih zeleo da iskusni kazu sta misle.
Osnovna ideja je da mi je potreban GPS uredjaj. Kako novca nemam na bacanje, zeleo bih da ako ga vec dajem sto vise za uzvrat dobijem.
Garmin Edge 800 je prosto idealan sto se upotrebe na bajku tice. Full opcija za senzorima, pulsmetrom i full Eu City Navigator mapom(plus nasi krajevi, ali ne detaljno kao SCG route ??)
To zadovoljstvo kosta 450 eura. (minus detaksiranje pri iznosenju iz EU, dakle oko 370 eura)
Onda gledam te pametne telefone, pa razne palm/hendheld/tablet uredjaje .. i nisam pametan.
U poredjenju sa njima Garmin dodje kao skupa igracka za bike-pozere, jer kosta isto toliko a ima samo jednu bajk i vavigacionu funkciju.
Za gore pomenutu sumu mogu kupiti Samsung Galaxy S II, naravno bez simlock-a, ugovornih uslovljavanja i svega sto prati kupovina takvog uredjaja kod nekih od nasih mobilnih operatera(citaj derikoza, koji za taj isti telefon a SA simlockom traze 77k din

Dakle dual core 1.2 procesor, HD play i zapis sa dobrom kamerom(koliko puta pozelim nesto da uslikam na voznji, a aparat nisam poneo),full internet sa flash-om, gomila drugih koristnih aplikacija, sve u jednom .. dzepni mobilni uredjaj za 80% mojih potreba
Cini mi se kao savrsen spoj osnovnih funkcija telefona sa dzepnim kompjuterom koji deluje sposobniji od mog netbooka

Jedina mana je manja "produktivnost" zbog samog sistema i nedostatka prave tastature, doduse i tu postoje resenja u vidu BT tastatura,
pa cak i onih malenih sklopivih itd, i naravno malecnog ekrana.
Malu autonomiju mogu lako nadoknaditi externim izvorom energije (preko USBa) jeste malo igranje sa kablicima(jednim), ali nista sto se ne bi moglo elegantno resiti na bajku za visednevnu autonomiju.
Sa te strane mi je sve jasno, i zaista se za ulozeni novac dobija dosta, a pogotovo to sto ne bih morao svuda sa sobom tegliti(kao da je velik i tezak,ha!

E sad, ono sto me interesuje kako se samo funkcionisanje GPS-a poredi sa funkcionisanjem Edge 800-ke
Kako sa mapama ? Rutiranjem i navodjenjem ? Da li tu postoje aplikacije koje bi radile isto tako dobro kao i na Garminu ?
Kako stoje stvari sa "bajk kompjuter" delom, kao i pulsmetrom ?
Nisam upucen u temu,ni GPS, ali vidim po forumima da vlasnici JaTelefon-a imaju raznorazne alatke i cuda koje su 300 puta bolje od klasicnog bajk kompjutera pa bih rekao da je to prosta stvar instaliranja prave aplikacije.
Kako sa montiranjem ? Garmin ima sistem za montiranje na bajk, ali telefoni uglavnom ne.
Doduse ima za JaTelefon raznih drzaca/zastitnih "omotaca" predpostavljam da ima nesto sto radi i sa ostalim telefonima ?
I tako ..

Pozzz