Nesha wrote:Juče sam uhvatio sebe kako zagledam na ulici bicikle merkajući ih koji bi bio dobar da se od njega napravi bent...

hehe,imao sam i ja tu fazu

proci ce,ne brini
Nesha wrote:
Zna li neko kolika najniža visina sedišta može biti na FWD recumbentu? Da napomenem da pogon želim da mi bude tek nešto niži od visine sedišta. Sad, koliko će smetati prednji točak u tom slučaju? Planirao sam oba točka da budu pune veličine (24"). Da li ste negde videli FWD sa manjim prednjim točkom i koliko je to praktično?
Moze i 20"
Uglavnom su sa 26" jer je to ono sto su ljudi vec imali,i na cega se dodali Cruzbike kit.
Original Cruzbike kit sam video na
sklapajucem 20" biciklu
a i na jednom BMXu takodje.
Velicina tocka ima uticaj na visinu sedista(jer mozda ram ne moze da se sredi tako da sediste dodje nize,a sa manjim tockom automatski vec jeste nize),
i na konacni prenosni odnos.
Sa 20" tockom bi vec trebalo imati drumaske kurble sa 52z lancanikom,ako planiras da jurcas.
Minimalna visina pogona od zemlje,kod bilo kog tipa benta zavisi od duzine kurbli,i duzine stopala onog ko pedala.
Nije bas zgodno kada posle sveg varenja otkrijes da ti pete kace zemlju

Takodje treba uzeti u obzir i eventualne neravnine na putu,dzombe i sl koje bi mogle da kace pete kada su u krajnjem donjem polozaju.
Obicno je taj minimum negde na 35-40cm ako se koriste standardne 170-175mm kurble
Isto vazi i za FWB MBB bajk.
Jos jedna stvar na koju treba obratiti paznju kod svakog FWB pogona,
jeste da ako je pogon nizak,odnosno blizu centru tocka,pete mogu da kace i menjac!
Cini mi se da je sa 26" tockom ovo less-likely da se desava,ali sa manjim vec treba pripaziti.
Dakle treba crtkati,meriti,probati .. tri put' meri-jednom vari,uvek bilo
Mislim da je visna od 50cm neki optimum ako hoces sto nize,a da to nebude low-racer.
Ako izmeris visinu prosecne stolice u kuci,videces da je to od 45-50cm.
U takvoj stolici noge drzis sasvim udobno na zemlji.
Takodje obrati paznju na to kako ces montirati sediste.
Veoma je zgodno da se isto i pomera po duzini,jer Cruzbike resenje ne nudi bas puno regulisanja po duzini.
A makoliko da precizno izmeris zvoj x-seam,i makoliko precizno sve preneses na ram,
uvek ce biti zgodno da se malo koriguje duzina,zbog druge obuce,debele zimske obuce i sl.
Lezeci pozdrav