Derdap za jedna dan

Kraći i duži izveštaji i putopisi sa vaših putovanja po divljini, bilo planinarskih, bajkerskih ili nekako drugačije koncipiranih

Moderator: Moderatori

Post Reply
IRalic
Freebiker

Derdap za jedna dan

Post by IRalic »

Hellou :)

Tako ja u subotu odlucim da mi se pedala negde gde vec nisam bio,
a da obavezno ta voznja mora da izbegne pedalanje u okolini grada,i prigradskih naselja.
A jos mi se i vozikalo autom,te eto,taman ..

Ko nec' da cita,neka samo gleda http://iralic.fotopic.net/c1541077.html (izvnjavam se na slikama sa mobilnog,foto aparat mi otiso na godisnji ;) )
Moj prvi pokusaj paravljenja video snimka ;) http://www.youtube.com/watch?v=yFjIlImw4GU

Posle posla,malo posle ponoci zavezem trajk na krov svog auta,
i uputim se smederevskim drumom ka Donjem Milanovcu,
preko Velikog Gradista.
Voznja lagana,opustena,nigde zive duse malte ne ..
Kada sam izbio na siroki Dunav posle Gradista,skontam da je steta da ceo taj deo predjem po mraku i da nista ne vidim od te lepote,
te se prvom prilikom,pre Golupca parkiram pored puta,ispod visoke stenovite litice,i odkunjam u autu dok se nije dobro razdanilo :)
Posle razbudjivanja krenem jos laganije,ne brze od 60km/h ka Milanovcu.
Vidim postavljanje znakova za Dunavsku bici rutu je vec stiglo i do samog Milanovca,sto je za pohvalu.

Uspenjem se do hotela Lepenski Vir gde na parkingu ostavljam auto,
osposobljavam tricikleto i pravac Dunav :)
Ka Kladovu,pa dalje do Brze Palanke,zatim avanturisticka precica
preko sela Urovica i Jabukovac do puta Negotin-Majdanpek.
Asfalt na tom delu najlosiji koji sam ikada video,ako se uopste asfaltom nazvati moze,pre bih to opisao kao "kocku" samo ne od kamena nego od parcadi asfalta :evil:
Al dobro,videti Jabukovac i velelepne gastarbajterske vile u njemu je vredelo tog mucenja ;)
Svaki auto koji sam spazio u dvoristima je ponosno nosio Becke tablice :D
A naravno 50% Mercedes, 40% BMW i 10% ostali :lol:
A da ne spominjem beli ogromni sator u sred sela,sa sve pratecom atmosferom,kakva svadba ocigledno ;)

Nego,da se vratimo na Dunav,put je verirajuceg kvaliteta,
ali moze da prodje.Auto mozda jedan na svakih 5 minuta,
prelepi vidici .. par (sveze) uredjenih vidikovaca,dobra ladna ko led voda nesto pre Tekije ..
Posle hidrocentrale postaje prilicno ravno,siroko i pomalo dosadno,
a jedna od atrakcija je 2000 godina staro rimsko-vizantijsko utvrdjenje tik posle s.kampa Karatas
U Kladovu plaza,voda cista,da covek ne poveruje da je to onaj isti Dunav koji tece pored Beograda ..
Hlada na plazi ima jako malo,dva mala drveta iza bedema,a u 'ladu ladan sladoled i ladni sokovi,a i pivo ko voli ;)
Treba pomenuti da sam prijatno iznenadjen lokalnim stanovnistvom.
Sve same pozitivne reakcije na lezeci tricikl,a sve bez idiotskog smeha,
upotrebe sirene automobila(NIKO mi nie jednom nije svirnnuo!),ili kakvih neartikulisanih zvukova koji se mogu cuti kada se vozam ovde u okolini "kulturnoga" glavnog grada ..
Posle Kladova sam nameravao da i dalje pratim Dunav,preko Rtkova,
ali posto je vec bilo prilicno kasno,a predamnom dugacak put,
i uz to nimalo ravan,ipak sam skratio direktnim usponom iz Kladova ka Brzoj.
Sunce upeklo,a ja milim uz brdo .. huh ..
Al nekako se docepah vrha,a posle toga me je neki vetar poterao po toj visoravni,
a i spust malo kasnije,i u Brzoj sam bio za tili cas.
Vreme za rucak - svracam na plazu i restoran Saran.
Pohovani kackavalj,pomfrit i salata :) cene normalne
Klopa,pa onako .. jeo sam i bolje ..
Posle Brze ravan put,gde se moze diviti sirokom Dunavu sve do skretanja za Slatinu.Istoimenu reku nesto i nisam primetio pored puta.
Tj "nazovi puta" - prvih par kilometara je bukvalno razvaljeno teskim kamionima koji iz pocetka doline vuku kamen odvaljen sa brda odmah pored puta.

Posle mnogobrojnih strmih uspona i spustova izbijam na put Negotin-Majdanpek gde me cekaju dva prevoja a posle drugog sve vreme spust dolinom Porecke reke sve do pred D.Milanovac
Od obelezena dva,ispada da ima tri prevoja,al dobro,strmi jesu,ali i kratki.
Tesko da sam mogao da uzivam u spustu,osim sa zadnjeg prevoja Popadija,koji je bas dugacak i lep,sa blagim krivinama,
steta sam sto sam zaboravio naocare sa belim staklima(jos na prevoju je sunce zaslo),
te nisam mogao brzo da se spustam,jer su mi oci suzile od vetra.
Spust dolinom Porecke reke je takodje super,ali su me tamo umesto suza napadali neprekidni oblaci nekih musica,leptirica i ko zna sve cega tamo nije bilo.Kud zaboravih naocare :?

I tako,12 sati kasnije stizem na parking,pakujem se i opet lagano vracam kuci ..

Statistika kaze: predjeno km: 159,28k .. Vreme na 3ciklu 8:26 Prosecna brzina: 18,88 Maximalna brzina 64,49 (spust sa Golog Brda,put je neravan,pa nisam smeo da pustim kocnice i pojurim kolko me gravitacija nosi )
Inace kad smo kod spusta sa Golog Brda,uz brdo su se pela tri lika na natovarenim biciklima :)
Mahnuli smo jedni drugima .. druge bicikliste,a da nisu lokalci nisam sreo

I tako,steta sto nisam imao foto aparat,nego sam slikao mobilnim ..
Al dobro,vraticu se ja tamo cim pre ;)
Toplo preporucujem Djerdapsku trasu,tu turisticku pored samog Dunava,
lagano i opusteno pedalanje uz brckanje u Dunavu :)
Steta sto onom Evropskom stranom nije vise tako jednostavno proci :(
pa napraviti lep krug celim djerdapom od 3-4 dana

http://iralic.fotopic.net/c1541077.html
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)
------------------
http://velomotion.weebly.com

Image
Easst

Post by Easst »

vou jel si prosao kroz onaj tunel? :)
IRalic
Freebiker

Post by IRalic »

Pa koza nisam,da se popnem okolo,doduse plivati znam,ali nisam siguran da moj tricikl zna da pliva samostalno ;) te sam morao kroz tunel ;)

Kad sam snimao ideja je bila da se snimak zavrsi ulaskom u mrak,
ali vreme isteklo tek pred ulazom :( max duzina snimka na telefonu mi je 30 sec :(
Da sam znao,brze bih pedalao :D

Inace tuneli na celoj trasi nisu bog zna sta dugacki,obicno oko 100m,
a neki od duzih su ok 250-270 i 300 i nesto .. naravno svetla treba koristiti! jer ako neko naidje bas tada,moze svasta da bude ..
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)
------------------
http://velomotion.weebly.com

Image
Post Reply