bodapro wrote:nisam siguran da bih imao gde da se vozam sa tim čudom, kulturan svet
ima sve te silne uređene bici staze i bogaze, dok nama preostaje da se razbijamo po rupama
i zaziremo od saobraćajno nekulturnih vozača...
Pa pazi, ovome tesko da je mesto na bici stazi

mislim zamisli da ovim ides 25 na sat
To se vozi po drumu, i tesko da moze da usporava saobracaj
A kulturan svet takodje ima piste i velodrome, pa se ovakve masine voze i tamo, i to za sat vremena predju preko 50 kilometara.
nego, Igore, prokomentariši molim te ugao headtube-a i njegov uticaj na upravljanje.
MBB mi je skoro totalna nepoznanica, tako da ne bih mogao nista preterano pametno da kazem na tu temu.
Trik je verovatno u tome da se nastojalo sto vise poklopiti sile koje deluju na pedale, sa osom ceone cevi.
Sto su sile koje deluju blize osi, to iste izazivaju manji momenat koji rezultira rotiranjem oko ose upravljaca.Kada se poklope onda je sila nula.
Sta veliki ugao ceone cevi, odnosno veliki trail, donosi svakom vozilu koje se krece na tockovima, to je jasno.
Dobija se vece samocentriranje, sto ume da bude praceno "teskim" i "sporim" upravljanjem.
Nesto malo sam uhvatio jos iz price kada je gradio Specoolous, i covek kaze da je to prava mera,da se dobije stabilnost pri vecim brzinama i vecoj kadenci.
Dakle verovatno je nasao zlatnu sredinu izmedju tezine upravljaca i poklapanje gorepomenutih sila.
Upravljac je sirok, i sirurno daje dobu polugu, pa upravljanje u praksi mozda i nije tesko kao sto bi se predpostavilo.
Takodje je eksperimentisao sa odnosom visine sedista i pogona, i kaze da se sve vislje od ovoga pokazivalo kao nestabilno,
tj da je pedalanje imalo previse uticaja na upravljanje.
MBB je jos ovek obavijen misterijom

i retki su oni koji se usudjuju da izadju na kraj sa svim onim sto nosi takav koncept,
i da ga ukrote i naprave stabilnim i efikasnim przi svim brzinama i uslovima.
Inace vodi se i velika diskusija ne temu efikasnosti, i neki tvrde da se dosta energije gubi kod MBB
jer konstantno treba rukama, odnosno gornjim delom tela da se balansira debalansirajuci efekat sile koja deluje na pedale.
Lik od Cruzbike slave je zestoko diskutovao, i hvalio svoj Silvio, ali nijednom nije pruzio nijedan cvrsti argument
u vidu razultata sa trke ili direktnog poredjenja, ili merenja utoska energije za njegov i neki drugi bajs.
Sve se svodi na to sta su mu napisale njegove musterije koje su odusevljene. Mozda to pali kod njega, ali kod ostalih ne.
Dakle treba bicikl poslati na trku ako nista drugo, i da vidimo ko je brzi.
Ovaj francuz upravo to planira, i koliko sam shvatio ovih dana sce da vozi neku trku na pisti, ili velodromu,
pa cemo videti kako ce se pokazati masina protiv drugih sa konvencionalnim pogonom.
Sto je za svaku pohvalu.
U zadnje vreme se intenzivirala aktivnost na obaranju satnog rekorda za bicikle bez aero dodataka,
pa eto sanse i za MBB.
Nista bolje nece pokazati koliko je bajs vredan nego takav jedna pokusaj.
Naravno tu ostaje i prica o motoru, odnosno biciklisti, jer nije svaki isti, i nije svaki isto tako brz kao i onaj drugi.
Tako da nije sve u biciklu, nego i u "motoru".
Precizna merenja se lako mogu izvesti, kada se na pogonski tocak postavi uredjaj za merenje snage,
sto uz pracenje napora vozaca, odnosno njegovog unosa kiseonika moze da daa sasvim precizne rezultate, i pokaze koji je bajk najefikasniji.
Problem je sto to niko nece da uradi.
Inace najveci razlog zasto MBB nije tako pupularan, jeste upravo to kada prvi put sednes na njega i pokusas da samo krenes.
Nimalo laka stvar. I sam znas da je meni trebalo dobranih 10-15 minuta da udjem u stos, i da koliko toliko ovladam opravljanjem,
kako bih mogao da vrtim krugove po parkingu.
A onda kad se covek nauci da vozi, krene brze i dalje, i onda stigne to one granice kada pedalanje izaziva velike oscilacije koje ometaju upravljanje,
i posle nekog vremena kaze "ma batali ti ovo cudo, necu da se s tim zezam, kad vec ima nesto sto provereno radi"
Mnogo je i home buildera koji su probali, provozali malo, i batalili.
Jednostavnost i kratak i efikasan prenos je svakako primamljiv, tako da se jos pokazati da li moze da se dodje do zadovoljavajuceg rezultata,
i ta efikasnost iskoristi u prave svrhe.
Pozzzz