Pozdrav i dobrodošao na forum!
Ja nemam mnogo iskustva, ali prokomentarisaću malo.
Ja sam još prošle godine razmatrao mogućnost pravljenja rekumbenta od bmx bicikla
kao što je na tvojoj prvoj slici. Tu naravno ne možeš da staviš 26" pozadi, ali ti ja i ne
bi preporučio to.
Sa biciklom na drugoj slici mislim da ne možeš mnogo šta da uradiš, osim da iskoristiš delove,
ram nije od koristi, bar je ja ne vidim. Moraš naći takve ramove koji se malim izmenama mogu
prilagoditi za rekumbent varijantu.
Gledao sam neke varijante gde su od rama sličnog kao ovaj crni pravili rekumbent, ali ima tu dosta izmena.
Generalno se svodi na to da se iseče zadnji trougao, a prednji deo se okrene tako da je duža cev iznad kraće,
pa se tu malo savija, dodaju cevi i navari tako... malo komplikovano.
Ono što bi mogao da razmotriš je da ovaj žuti trougao prikačiš na ram od BMX-a... ovako nekako:
Ja sam to grubo nakalemio na slici, dimenzije možda nisu odgovarajuće itd, ali ti ćeš to sam da vidiš uživo kako je.
Sada bi mogao da staviš i 26" točak nazad, ali kao što rekoh, nije baš dobro jer ćeš izmeniti mnogo upravljačku geometriju
bicikla što može rezultovati lošom upravljivošću i razočarenjem u rezultat.
Mogao bi eventualno sa točkom od 24" nazad da probaš.
Kako da spojiš taj trougao... samo ideja, možda ne i najbolja, je da ubaciš osovinu (Bottom Bracket) u ram BMX-a i da na mestu
gde idu kurble prišrafiš (zavariš) donji deo žutog trougla. Ovo bi verovatno mogao i sa tim alu trouglom da uradiš.
Drugi deo, amortizer, prikačiš negde ispod sedišta, na okvir sedišta ili kako već napraviš.
Sedište probaj
ovako.
Za pogon bi mogao da nađeš sa nekog starog rama taj deo, isečeš i zavariš na cev iznad prednjeg točka.
Treba da vodiš računa na ugao između cevi iznad tog pogona koji sečeš da bi kroz predni menjač mogao lanac da ide nesmetano,
pogledaj primer
mog bicikla, obrati pažnju da su cevi iznad pogona pod malim međusobnim uglom, to je dobro za ovaj slučaj.
Na primer, nisam siguran da li bi taj deo sa ovog tvog bicikla sa druge slike bio dobar jer je taj ugao dosta veći.
Za volan, ne znam šta da kažem, deluje najjednostavnije, ali i nije baš tako. Ja sam nekako to prinapravio, ali nije još to kako treba.
Sada čekam Godoa, tj. majstora da mi zavari neke delove pa da je konačno sklapam. Postaviću slike kad budem završio, pa ti možda pomognu.
Razmisli malo, pregledaj po internetu te home made varijante pa vidi šta ćeš.
A možeš da pogledaš i
ovu temu i linkove u njoj (možda već i jesi).
To je moje viđenje situacije, možda neko od iskusnijih ima bolje predloge.
Javljaj šta se radi, pitaj, i eventualno ćeš doći do rešenja.
Pozdrav!