Manitou six sport pitanjca
Moderator: Moderatori
-
Manitou six sport pitanjca
Koje ulje za podmazivanje mi savetujete a da nije neko ne dostupno specijaln manitou ulje? Do sad sam par puta brizgao bagat ulje za sivace masine al previse je retko pa brzo izadje i upralja sve.. I jos jedno mozda banalno pitanje. Za cega sluzi ono stelovanje sa leve strane viljuske ? Jel za duzinu hoda ili za tvrdocu i sta mi savetujete da ga odvrnem skroz ili zavrnem? Poz.
-
Re: Manitou six sport pitanjca
@adminilamzor
Vidi ovako, na osnovu onoga sto sam ja isprobao, a probao sam prilicno toga za podmazivanje, nekako dosao sam do zakljucka da mi je najbolje da podmazujem uljem WD40. Imas da ga kupis u gotovo svakoj radnji za auta, cak i na bolje opremljenim benzinskim pumpama. Uzmes tanku cevcicu koju dobijes uz bocu, stavis i pomalo prsnes. Okrenes i to je to, podmazujes prema potrebi-po osecaju sluha-bar ja tako radim. Lanac i zupcanike ocistis lepo pre nego li prvi put budes koristio WD40, a posle milina. To ulje ujedno sadrzi i aditive za skidanje rdje, ciscenje, lepo podmazuje, izbacuje vlagu, ...Sta znam, meni se lepo pokazalo, a bocicu od 250gr zaista nije tesko staviti u torbicu sa pomocnim priborom, i kad zatreba, malo prsnes na karike, i resis se cvrkutanja usled nepodmazanosti i habanja usled abrazija, ili ... Bocice WD40 su male od 250gr, srednje od 500gr, a nisam siguran, ali mislim da je najveca od 1litar. Evo, bas sam skoro(pre 5-6 dana) kupio jednu manju bocicu od 250gr, i kostala je 270dinara, a one od 500gr su kostale 520din.
Vidi ovako, na osnovu onoga sto sam ja isprobao, a probao sam prilicno toga za podmazivanje, nekako dosao sam do zakljucka da mi je najbolje da podmazujem uljem WD40. Imas da ga kupis u gotovo svakoj radnji za auta, cak i na bolje opremljenim benzinskim pumpama. Uzmes tanku cevcicu koju dobijes uz bocu, stavis i pomalo prsnes. Okrenes i to je to, podmazujes prema potrebi-po osecaju sluha-bar ja tako radim. Lanac i zupcanike ocistis lepo pre nego li prvi put budes koristio WD40, a posle milina. To ulje ujedno sadrzi i aditive za skidanje rdje, ciscenje, lepo podmazuje, izbacuje vlagu, ...Sta znam, meni se lepo pokazalo, a bocicu od 250gr zaista nije tesko staviti u torbicu sa pomocnim priborom, i kad zatreba, malo prsnes na karike, i resis se cvrkutanja usled nepodmazanosti i habanja usled abrazija, ili ... Bocice WD40 su male od 250gr, srednje od 500gr, a nisam siguran, ali mislim da je najveca od 1litar. Evo, bas sam skoro(pre 5-6 dana) kupio jednu manju bocicu od 250gr, i kostala je 270dinara, a one od 500gr su kostale 520din.
Nemam first hand iskustva sa WD-40 kao sredstvom za podmazivanje bajsa, ali sam na mnogo mesta čuo kako ga ne treba koristiti. Evo i zašto (na engleskom, stvarno ne mogu sad da prevedem)
Ja koristim mašinsko ulje (za šivaće mašine, kupljeno u šnajderskoj radnji koja je tik uz dvorište bicikl. kluba )WD-40 was developed by the military in the 50s as a rust preventative solvent and de-greaser to protect missile parts. It quickly became a household item when people discovered it had thousands of other uses as a cleaner, rust-prevention agent, squeak-stopper and more. It also works wonders as a light lubricant on small items like hinges, locks, and toys.
Bicycle chains, on the other hand, are far too heavy and fast-moving for the lubricating power of WD-40 to have any effect at all. As a matter of fact, WD-40 will actually strip away any existing lubricant and leave your drivetrain dry - metal on metal. Basically, spraying
There are 10 types of people in this world. Those who understand binary and those who don't.
Odsekao si zakljucak:
A uzgred koliko se secam - WD 40 pored svega navedenog i nagriza metal.Basically, spraying this stuff on your chain is worse than using no lubricant at all!
Nisam nesto s engleskim, pa cu staviti nasu varijantu uputstva za upotrebu koja je odstampana na boci WD40:
WD40 ULJE ZA HILJADU NAMENA NA POSLU I KOD KUCE:
-Sprecava skripanje: Prodire na sva mesta I podmazuje sarke, tockice, opruge, slavine, sivace I pisace masine, upravljace, lezajeve, kablove prozore, pedale,…
-Istiskuje vlagu: Istiskuje vlagu s metalnih povrsina, elektricnih I automobilskih spojeva, alata, bicikla, decijih kolica.
-Cisti I zasticuje: Otapa mrlje od pastelnih I uljanih boja, katrana, gume, lepka, I kamenca. Stvara zastitni film protiv rdje na biciklima, decijim kolicima, izvanbrodskim motorima I spravama.
-Odstranjuje zardjale cestice: Duboko prodire na sva mesta I odstranjuje zardjale cestice na maticama I vijcima, zasunima, upravljacima, kablovima, I drugim spojevima.
-Oslobadja zaglavljene mehanizme: Oslobadja I podmazuje brave, patent zatvarace, sivace I pisace masine, upravljace, lezaje I kablove.
WD40 ULJE ZA HILJADU NAMENA NA POSLU I KOD KUCE:
-Sprecava skripanje: Prodire na sva mesta I podmazuje sarke, tockice, opruge, slavine, sivace I pisace masine, upravljace, lezajeve, kablove prozore, pedale,…
-Istiskuje vlagu: Istiskuje vlagu s metalnih povrsina, elektricnih I automobilskih spojeva, alata, bicikla, decijih kolica.
-Cisti I zasticuje: Otapa mrlje od pastelnih I uljanih boja, katrana, gume, lepka, I kamenca. Stvara zastitni film protiv rdje na biciklima, decijim kolicima, izvanbrodskim motorima I spravama.
-Odstranjuje zardjale cestice: Duboko prodire na sva mesta I odstranjuje zardjale cestice na maticama I vijcima, zasunima, upravljacima, kablovima, I drugim spojevima.
-Oslobadja zaglavljene mehanizme: Oslobadja I podmazuje brave, patent zatvarace, sivace I pisace masine, upravljace, lezaje I kablove.
Sorry Dejv, ne znam kako mi je promakla ta greškica
Evo prevoda gornjeg isečka na srpski (dokon sam večeras )
http://bicycletutor.com/no-wd40-bike-chain/
Evo prevoda gornjeg isečka na srpski (dokon sam večeras )
Inače, kompletan članak i dobre video tutorijale možeš pogledati ovde :WD-40 je razvijen od strane vojske kasnih 50-ih kao sredstvo za prevenciju rđe i odmašćivač za zaštitu delova projektila. Brzo je postao deo kućnog invertara kad su ljudi otkrili da postoje hiljade drugih upotrebnih načina : kao čistač, za prevenciju rđe, protiv škripe i drugo. Takođe čini čuda kao lako mazivo na malim predmetima kao što su šarke, brave i igračke.
Lanci za bicikle su suviše teški i brzo-pokretni da bi mazivna moć WD-40 imala ikakvog dejstva. Čak šta više, WD-40 će zapravo skinuti svo već prisutno mazivo i ostaviti vaš pogon suvim - metal na meta. Praktično, prskanje ovoga na lanac je gore nego ne koristiti mazivo uopšte!
http://bicycletutor.com/no-wd40-bike-chain/
There are 10 types of people in this world. Those who understand binary and those who don't.
Dakle, vec neke 2 ipo godine sam habao lanac i zupcanike gore nego li da ih nisam ni podmazivao. Meni bas i nedeluju iole osteceni, al moz biti, necu da protivurecim, nisam profi majstor.
WD je skroz ok, i pritom ima i jednu prednost u odnosu na klasična ulja - sa njim se ne lepi prljavština na lanac. A ta osobina je za vožnju po šumi i blatu dragocena.
Ni na teflon sprej se ne lepi.
A ti sto ih vozis dve godine... Prvo - pod kakvim uslovima ih vozis? Koliko ih vozis?
Koliko ti se istegao lanac? Probaj da stavis novi zupcanik pa uporedi kako naleze... A i pogledaj sada koliko je istegnut (test za zatezanjem lanca preko zupcanika)
A ti sto ih vozis dve godine... Prvo - pod kakvim uslovima ih vozis? Koliko ih vozis?
Koliko ti se istegao lanac? Probaj da stavis novi zupcanik pa uporedi kako naleze... A i pogledaj sada koliko je istegnut (test za zatezanjem lanca preko zupcanika)
Ja koristim silikon sprej za potmazivanje marke Griffon iz Holandije ili Grcki Cosmos silikon sprej, zavisi sta nadjem da kupim. Mozda neko ima komentar vise za upotrebu tih sredstava?
Kada krenem - znaću kuda, kada stignem - znaću zašto, kad se vratim... znaću kome
Pri svakoj zameni ulja na kolima, ostane i za dolivanje do sledeće zamene i jos za bajs... Optima modriča "ulji" već godinama.. Ima shimano ona bezbojna ulja za biciklove i još neka teflonska sredstva, ali zbog cene sam se odluičio na jednostavniju varijantu.. S tim da ja imam neki trek (hybrid), točkovi 28-ice, više volim asfalt...
Kupi od iste marke TEFLON sprej ( PTFE ) - mnogo bolja varijanta od silikon sprejeva.Ja koristim silikon sprej za potmazivanje marke Griffon iz Holandije
WD 40 ne valja za lanac. bojle i teflon sprej nego WD
MTB-VRH brate!!!